Според КТД в Отрасъл Здравеопазване, в зависимост от лечебното заведение, началник на

...
Според КТД в Отрасъл Здравеопазване, в зависимост от лечебното заведение, началник на
Коментари Харесай

Защо болниците предупреждават, че не могат да осигурят по-високи заплати

Според КТД в Отрасъл „ Здравеопазване ”, според от лечебното заведение, началник на клиника следва да получава не по-малко от 2200-2500 лева, шеф на поделение - не по-малко от 2100-2300 лева, доктор с две специалности - 2050-2200 лева, доктор с една компетентност - 2000-2100 лева, доктор без компетентност - 1900-2000 лева, основна здравна сестра - 1550-1650 лева, старша здравна сестра - 1500-1550 лева, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, помощник-фармацевти - 1450-1500 лева, санитари - 910 лева. 

 

Темата разясниха в студиото на „ Здравей, България ” доктор Мирослав Ненков, някогашен министър на опазването на здравето, и доктор Лалка Коева, член на Националното съдружие на частните лечебни заведения.

 

„ Чисто политически нямам доверие пациентите да останат без здравна помощ. Има доста лечебни заведения, които действат писмено, тъй че даже да бъдат закрити, нищо няма да се случи. Общинските дребни лечебни заведения служат единствено за политически цели на локалните водачи. Няма логичност водещ доктор в болница да взима 2200 лева, а шефът  - 25 000 лева.У нас няма нито една частна болница, която да има дълг. Всички държавни обаче са с задължения ”, разяснява Ненков.

 

„ Неизпълнението  на този ангажимент ще докара до преустановяване на контракта на лечебното заведение с Касата. Имаме голямо предпочитание в опазването на здравето да се получават едни положителни заплати, които да подхождат на всеотдайността на чиновниците.

 

Проблемът е, че болничната активност у нас е прекомерно контролирана. Първо от медицинските стандарти, където се споделя, че в едно поделение би трябвало да работят най-малко 6,8,12 лекаря. В идващия миг клиничните пътеки залага един най-малък престой на болния. Тоест, в случай че вие се чувствате добре на третия ден, би трябвало да останете до шестия, тъй като по този начин е заложено.

 

Това лимитира броя на пациентите, които може да се лекуват. Последната регулация са лимитите. Дори да се усилят пътеките, за което се борим, да се покрие най-малко инфлацията, която е сега, това отново не води до решение на казуса ”, твърди Коева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР